Trichogramma parazita, A fürkészdarazsak – avagy az ellenségem ellensége a barátom! III.


Trichogramma and Telenomus - egg parasitoid foraging behavior - competition

Vkontakte A kukoricatermesztés trichogramma parazita fontos kártevője a kukoricamoly Ostrinia nubilalis és a gyapottok-bagolylepke Helicoverpa armigera. A kukoricamoly lárvája a szárban rágva a szállítószövetek pusztításával egyrészt a tápanyag szállítását akadályozza, erős fertőzés esetén a szár eltörését is okozza, de a közvetlen csőkártétel is gyakori.

Koleva Roszica

Mindez a termés mennyiségi és minőségi csökkenését eredményezi, kiegészítve a másodlagos gombafertőzés pl. Fusarium felszaporodásával. Szőke Kálmán felvétele Egyes zöldségfélék termesztésében paradicsom, paprika, hüvelyesek, saláta, káposztafélék a meleg, száraz években a gyapottok-bagolylepke meghatározó kártevő 1.

ürülékben pinwormok

A hernyók a virágok fogyasztásával a terméskötést akadályozzák, a termés károsításával pedig annak értékesíthetőségét teszik lehetetlenné. Az idei nyár minden bizonnyal erős gyapottok-bagolylepke kártételt fog hozni, mivel az első nemzedék hernyói már június elején elkezdtek károsítani napraforgón, nem is kis számban! Az értékes biozöldségek lepkehernyók elleni védelme igen trichogramma parazita, mivel e kártevők nem csak esztétikai hibát okoznak a terméken, hanem teljesen eladhatatlanná teszik azt.

pinworm tevékenység

Rejtett életmódjuk miatt permetezéssel csak nagyon rövid ideig érhetők el, ezért az önálló Bacillus thuringiensis-es kezelés nem mindig kellően hatékony. Van azonban egy másik lehetőség a hatékony védelemre: kerestessük meg a lepkepetéket Trichogramma peteparazita fürkészdarazsakkal, és oldják trichogramma parazita a védekezést a fürkészek!

A Trichogramma parazita óta engedélyezett készítmény, a Trichoplus, polisztirol kapszulákban a Trichogramma peteparazita fürkészdarazsak petéit, lárváit és bábjait tartalmazza, kapszulánként kb.

embereket az anthelmintikus gyógyszerek megelőzésére

A kikelő parányi 0,5 mm-es fürkészdarazsak a növénykultúrában aktívan keresik a kártevő lepkék lerakott petéit és saját tojásukat azokba helyezik, megakadályozva ezzel a trichogramma parazita kikelését 2. Urs Wyss felvétele Mivel a készítmény alkalmazása hasznos parazita rovarok tömeges betelepítését jelenti, így tökéletesen megfelel az ökológiai növénytermesztés alapelvének.

Vetőmaghibrid előállításban a csőkártételt a második molynemzedék elleni kezeléssel tudjuk kivédeni, de ahol az trichogramma parazita nemzedék rajzása is erős, célszerű védekezni az ellen is.

orvosság paraziták ellen az emberi testben mit

Első kezelés a kártevő rajzás kezdetén, további kezelések naponta ismétlendők. Fővetésű csemegekukoricában az első nemzedék ellen szükséges a védekezés, másodvetés esetén a második-harmadik nemzedék ellen. A kapszulákat kettesével kell leválasztani és minden A növénykultúra virágzásától kezdve lehet indokolt a védekezés.

hány nap éhezni, hogy megszabaduljon a parazitáktól

A Trichoplus, mivel élő rovarokat tartalmaz, hosszú ideig nem tárolható. A termék az előzetes megrendelések alapján mindig frissen érkezik a csehországi szaporító laborból.

Táplálkozásuk specifikus, vagyis fajaik egy-egy rovarcsoportot levéltetveket, poloskákat, hernyókat fogyasztanak. A nőstény fürkészdarázs a gazdatestre vagy annak belsejébe rakja petéjét. Mire az áldozat feleszmélne, a fürkészdarázs már tovább repült.

A készítményt emberi paraziták nevei kiszállítás után lehetőleg azonnal ki kell juttatni.

Ha erre nincs lehetőség, °C között maximum 3 napig tárolható, vegyszerektől elkülönítve.

a streptococcus parazita vagy sem

László Gyula agrármérnök.