Laposférgek galandféreg, Laposférgek | A biológia alapjai tanító- és óvóképzős hallgatók számára


laposférgek galandféreg

Laposférgek galandféreg A laposférgek a törzsfejlődés során a szervek kialakulásának szintjére jutottak és testük több sejtrétegből áll. Az űrbél elkeskenyedett és az egynyílású bél — mint szerv — jött létre belőle, miközben a bél fala és a testfal között testüreg alakult ki.

Az evolúció során a testüreges állatok fejlődése két, egymással párhuzamos ágon folytatódott.

laposférgek galandféreg

Az egyik csoportban az űrbél nyílása maradt a szájnyílás, ezeket az állatokat laposférgek galandféreg nevezzük; ebbe a csoportba tartoznak a laposférgek is. A másik csoportnál a szájnyílás nem az űrbél nyílásából, hanem új helyen — általában az űrbél nyílásával ellentétes póluson alakult ki, őket újszájúaknak laposférgek galandféreg róluk később írunk.

Általános testfelépítés[ szerkesztés ] A laposférgek egyszerű szerveződésű szövetes állatok.

A fentebb laposférgek galandféreg alapján a laposférgek szövetekkel, szervekkel, testüreggel rendelkező ősszájú állatok. A laposférgek törzsébe három osztály sorolható: az pinworms kezelés felnőtteknél gyógyszerek, a szívóférgek mételyek és a galandférgek.

laposférgek galandféreg

Az egynyílású bélcsatortán történik a táplálék felvétele és a salakanyag leadása is. A bélcsatorna szétágazó, minden sejthez közel viszi a tápanyagokat, így az anyagszállítást is elvégzi.

Laposférgek

Nincs külön légzőszervük, így szervezetükbe diffúzióval kerül be az oxigén, ugyanígy távozik a szén-dioxid. Mivel a tápanyagokat a béledényrendszer egészen a sejtek közelébe juttatja, a légzési gázok pedig diffúzióval jutnak be és ki a laposférgek szervezetébe, így nincs szükségük keringési szervrendszerre.

laposférgek galandféreg

A nem élősködő, szabadon mozgó laposférgek például az örvényférgek a vizek aljzatain mászkálnak vagy úsznak, ezért először a laposférgek galandféreg végüket érik ingerek a környezetükből, ennek következtében az idegsejtek nem egyenletes elosztásban vannak a laposférgekben, hanem elöl — a feji végükön — csoportosulnak, úgynevezett dúcokat alkotnak.

A feji részen található két dúcot haránt irányú kötegek kapcsolják össze, és ezekből egy hosszanti idegköteg lép ki.

laposférgek galandféreg

A laposféreg testfelépítése forrás: sulinet. Az örvényférgek kedvező körülmények között kettéosztódással ivartalanul szaporodnak, mely során az állat a közepe táján kettéfűződik, majd mindkét rész kiegészül, ebből következik, hogy nagy regenerációs képességgel rendelkeznek.

laposférgek galandféreg

Kísérletekkel bizonyították, hogy egy planária a testének századnyi töredékéből is képes kiegészülni. Kedvezőtlenebb körülmények között ivarosan szaporodnak, hímnősek, a megtermékenyítés kölcsönösen zajlik.

Galandféreg

A hazánkban élő laposférgek példafajait a 7.