Giardiasis nőknél


Giardia

Facebook Like Giardia fertőzés, a pápaszemes szörnyeteg A fertőzés kiváltó oka a Giardia lamblia újabb nevén Giardia intestinalis nevű egysejtű, amely jellemzően víz vagy szennyezett élelmiszer közvetítésével jut be az emberi szervezetbe.

A fő tünet a hasmenés, giardiasis nőknél puffadás, a hányinger és a hasi görcs. A híg széklet mindig nagy mennyiségű, ha pedig az állapot tartós, akkor a gyerekek a fejlődésben is elmaradhatnak, felszívódási zavarok, hiányállapotok tünetei is jelentkezhetnek náluk.

giardiasis nőknél

Gyakori a bélgázosság, a bűzös székletürítés és a hőemelkedés is. A gyerekeknél a tünetek sokkal nagyobb eséllyel jelennek meg, míg a giardiasis nőknél sokszor panaszmentesek.

Terhes nők giardiasis kezelése, Giardiasis tünetei és kezelése Giardiasis nőknél Alapuló Orvostudomány Módszertani Ajánlások Kerek férgek terhes nők kezelése. Vers paraziták de l homme tünetei Terhes nők giardiasis kezelése, Navigációs menü Giardiasis tünetei és kezelése Terhes nők giardiasis kezelése Terhes nők giardiasis kezelése - Giardiasis tünetei és kezelése Utazók hasmenése — Wikipédia Terhes nők giardiasis kezelése Giardiasis tünetei és kezelése Terhes nők giardiasis kezelése Klinikai megjelenés A tünetmentes esetek mellett súlyos acut gastroenteritist és chronicus malabsorptiot is okozhat.

Esetükben gyakran csak felszívódási zavar jelzi a problémát. A kórokozónak kétféle alakja van, az egyik ciszta, a másik vegetatív alak.

giardiasis nőknél

Az előbbi ellenálló, a széklettel ürül, onnan kerül be a vizekbe. Terjed emberről emberre is, giardiasis nőknél együttlét során is átadható.

giardiasis nőknél

Maga a kórokozó a vékonybél felső szakaszán tapad meg, ott megtelepszik, majd a tápanyagokat elszívja a fertőzött elől. Tudjuk azt is, hogy a gyerekközösségek és az otthonok mindenképpen nagyobb rizikót jelentenek, ezeken a helyeken nagyobb az esély a fertőződésre.

Klinikai megjelenés A tünetmentes esetek mellett súlyos acut gastroenteritist és chronicus malabsorptiot is okozhat.

Nem tudni ennek okát, de a férfiak valamiért gyakrabban lesznek érintettek, mint a nők. A betegség minden korosztályt érinthet, de a fél évnél fiatalabb csecsemőknél mindenképp ritkább, ami összefüggésben áll a szoptatással. Ismert az is, hogy a kisdedek fogékonyabbak a giardiasisra, mint a felnőttek.

giardiasis nőknél

A panaszok egy része pár nap alatt kezelés nélkül, magától is megszűnik, az egysejtű kiürül a szervezetből. Viszont az érintettek másik része krónikus giardiasis nőknél válik, vékonybelében pedig hosszabb ideig, akár évekig is megtapad a kórokozó.

giardiasis nőknél

A fertőzés után immunitás nem marad vissza, tehát az érintettek a későbbiekben bármikor visszafertőződhetnek. A fertőzésnek a hasmenésből a felszívódási zavarokból adódóan lehetnek szövődményei. Ez lehet fehérjehiány, tápanyaghiány, ebből következően gyerekeknél növekedéselmaradás. A megelőzés a higiéniás szabályok betartása és az rendszeres kézmosás segít, ami mellett fontos a tiszta ivóvíz elérhetősége is.

giardiasis nőknél