Aromás lehelet, Kiválthatják bizonyos ételek, italok


Egy állatorvos, aki mindig elérhető — dr. Varga József, a Család utcai rendelő csodadokija A rossz szájszag halitózis ellen általában egyszerűen tehetünk, mert annak oka nagyon sokszor az elfogyasztott ételekben, vagy a nem megfelelő szájhigiéniában keresendő.

A leglényegesebb tudnivalók a szájszag témakörében

Erős és kellemetlen leheletet okozhatnak például a hagymafélék, a hal- és húsfélék, a csípős fűszerek, vagy az érett sajtok. A száj kiszáradása is hozzájárul, hogy a kellemetlen szagokat okozó baktériumok elszaporodjanak, ezért fordulhat elő például az, hogy reggel rossz szájízzel és -szaggal ébredünk. Gyakoribb a rossz aromás lehelet a dohányosoknál, illetve azoknál, akik rendszeresen nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztanak.

paraziták férgek a kezében

Mossunk gyakrabban fogat! A fogmosás illetve az ahhoz tartozó egyéb szájhigiéniai módszerek az egyik legfontosabb tennivalónk a aromás lehelet szájszag ellen: a fogkefe és a fogkrém segítségével eltávolíthatjuk a fogakra tapadt plakkokat, az ételmaradványokat és baktériumokat. Így nemcsak a súlyosabb fogászati problémákat, például a fogszuvasodást vagy az ínybetegségeketelőzhetjük meg, de azt aromás lehelet megakadályozhatjuk, hogy a kellemetlen szagokat okozó baktériumok elszaporodjanak.

milyen paraziták befolyásolják a testünket

A fogmosás mellett nagyon fontos a fogselyem rendszeres alkalmazása is, ennek segítségével ugyanis azokról a helyekről, a fogak közül is aromás lehelet az ételmaradványokat, ahová a fogkefével nem érünk el. Bár elsősorban a fogkefének aromás lehelet, hogy megszabadulunk a fogakon lévő lepedéktől, a fogkrém kellemes, friss illatot adhat a szájnak.

Átmeneti és a fogmosást kiegészítő megoldást kínálhatnak a szájvizek, de érdemes alkoholmentes változatot választani, mert az alkohol szárító hatású lehet, így a galandféreg mit csinál ideig tartó friss érzés után még erősebben térhet vissza a kellemetlen szájszag.

fanyar lehelet

Igyunk több vizet! A szájszárazság az egyik legfőbb okozója a rossz leheletnek.

Számít a megfelelő szájhigiénia is

A száraz és oxigénszegény környezetben ugyanis jobban elszaporodhatnak azok a baktériumok, melyek melléktermékei okozzák a kellemetlen szagokat. A nyálunk rendszeresen "átöblíti" a száj belsejét, de a megfelelő folyadékfogyasztással is sokat tehetünk a szájszárazság ellen. Különösen fontos sok vizet inni például reggel, ha valami miatt a szájunkon keresztül lélegzünk például mert egy betegség vagy allergia miatt bedugul az orrunkvagy ha olyan gyógyszert szedünk, melynek mellékhatásai között találjuk a szájszárazságot.

az emberi szervekben élő paraziták

Ezek közé tartoznak például az antidepresszánsok, a vérnyomás csökkentők, az allergia elleni szerek, a vízhajtók és a reflux ellen alkalmazott gyógyszerek. Fűszerek, gyógynövények szájszag ellen Néhány fűszer- és gyógynövénnyel segítségével is hatékonyan küzdhetünk a szájszag ellen.

homokozó parazita

Egy-két szem szegfűszeg vagy édesköménymag elrágcsálásával gyorsan felfrissíthetjük a leheletünket, emellett ezeknek a fűszereknek enyhe baktériumölő hatásai is vannak.

Könnyen és gyorsan elérhető leheletfrissítő a friss petrezselyem: egyszerűen rágcsáljunk el néhány levelet étkezés aromás lehelet.

Érzékeny fogak

Részesítsük előnyben a teát a kávéval szemben, egyrészt mert az utóbbi hozzájárulhat a rossz szájszaghoz, másrészt mert a teában olyan hatóanyagokat találhatunk, amelyek megállíthatják, lassíthatják a szájban található baktériumok szaporodását. Olvasson tovább! Ezt jelenti, ha ég a szájpadlása a fogorvos után?

  • Amennyiben Ön dohányzik, vagy rendszeresen fogyaszt alkoholt, akkor még inkább fenyegeti az a veszély, hogy kellemetlenné váljon a lehelete!
  • Védd ki a rossz leheletet!
  • A leglényegesebb tudnivalók - Tetrobreath - szájszag ellen
  • Galandféreg hogyan kezelik
  • Milyen ételek okozhatnak rossz leheletet?
  • Parazitákból származó sclerosis multiplex
  • Több különböző baktériumtelep együttese képez bakteriális plakkot, vagyis baktérium mikrokolóniákból álló biofilmet.
  • A leglényegesebb tudnivalók a szájszag témakörében Honlapunkon olyan termékeket talál, amelyek a kellemetlen lehelet, a szájszag megszüntetésére szolgálnak.

Ha nem használ semmi A kellemetlen lehelet oka esetenként nem az elfogyasztott ételekben vagy a szájszárazságban keresendő.

Az elhanyagolt, rossz fogak, az ínybetegségek vagy a rosszul beállított műfogsor egyaránt okozhat rossz leheletet a baktériumok elszaporodása miattde a szájban található fekélyes sebek, fertőzések is kellemetlen szájszagot eredményezhetnek.

Bűzös lehelet

Ezek ellen gyakran hosszadalmasabb szakorvosi kezelésekre van szükség. Ritkábban, de előfordulhat, hogy a szájszag eredete nem szájban található, hanem például a krónikus mandulagyulladása nyelőcsőproblémák, a refluxbetegség vagy az orrjáratokat érintő krónikus savanyú lehelet kezelés okozzák a kellemetlen tüneteket.

Ha annak ellenére állandóan rossz a szájszagunk, hogy körültekintően ápoljuk aromás lehelet fogainkat és mellőzzük az erős, aromás ételeket, mindenképpen érdemes alaposan kivizsgáltatnunk magunkat! Forrás: EgészségKalauz.